activiteiten jaar 2

op deze pagina kunt u lezen wat de activiteiten zijn die ik in het 2e leerjaar heb uitgevoerd. 
- blog sollicitatietips voor beginners (klik op titel blog)
- sollicitatietraining
- Telstar
- TSC Crowdmanagement.
- Stage gesprek
- NPODocumentaires - de beveiliger

Sollicitatietraining

Sollicitatietraining

Voor de sollicitatietraining hebben wij 2 trainingen gehad van Hanneke Haandrikman.

In de voorbereiding voor de training moesten wij testen de big five en de kwaliteitentest doen. Deze testen zijn ervoor gemaakt om te achterhalen wat voor een soort persoon jij bent. Wat zijn je sterke en zwakke punten en waar liggen voor jou de belangrijkste kernwaarden, irritaties en valkuilen.

Zo kwam er uit mijn kwaliteiten test dat ik sterk behulpzaam ben sociaal en zorgzaam. Dit zijn ook wel kwaliteiten die ik van mijzelf herken en ik mij dan ook bij aangesloten voel.

De uitslag van de big five test verbaasde mij ook niet heel erg. Dat ik extravert ben, eerder spontaan dan super georganiseerd dingen onderneem en dat ik sneller bezorgd ben dan heel emotioneel stabiel, al moet ik zeggen dat ik mijzelf studie/werk gerelateerd anders vindt scoren dan op het gebied van privéleven en de dingen die ik thuis meemaak. Het is dan ook interessant om te zien dat ik op studie mijzelf weer wat anders opstel en uit dan ik doe in mijn privé omgeving.

Ik vond het heel fijn om deze training te doen, ergens solliciteren, een cv opstellen en een motivatie schrijven is voor veel mensen waaronder ikzelf toch altijd lastiger dan mensen van tevoren vaak denken.

Door te achterhalen wat voor jouwzelf je sterke en zwakte punten zijn, wat je al goed kan en waar je jezelf nog in kan verbeteren krijg je een completer beeld over jezelf. Met deze kennis kan je een completer beeld schetsen over wie je nou eigenlijk bent en wat je goede en leerpunten zijn. Doordat ik dit beter heb geleerd en het beter heb geleerd hoe je om moet gaan met sollicitatie brieven, cv's maken en het schrijven van een motivatie kan ik met zekerheid zeggen dat ik door deze trainingen mijn skills hierin heb verbeterd

.

Bezoek Telstar

Op Maandag 3 februari ben ik op bezoek geweest bij professionele voetbalclub Telstar.

Telstar heeft een nieuw stadion gebouwd, die Maandag was er samen met de KNVB een avond georganiseerd waarin Telstar moest laten zien hoe zij met uitsupporters en de eigen stewards omgingen in deze casus. Door het nieuwe stadion moest er een licentie gehaald worden die de club nodig heeft om te voldoen aan de eisen van de KNVB.

Ik zou eigenlijk samengaan met Niels, waar ik destijds mijn beroepsproduct mee had gemaakt.

De avond werd ingeluid met een praatje van iemand van de raad van bestuur van Telstar, vervolgens kwam er een korte uitleg over wat er moest en ging gebeuren. Het idee was dat er een simulatie ontstond waarbij de bus aan kwam rijden onder politiebegeleiding en direct het nieuwe uitvak in reedt. Hier werd gesimuleerd hoe het publiek van het bezoekende team naar het uitvak begeleidt moest worden en vervolgens werden er een aantal simulaties uitgespeeld.

Het bedrijf To-rescue was ook aanwezig, zij zorgde voor ongeregeldheden in het uitvak, denk aan te dronken personen, onwel wordingen en verwondingen. De rest van de aanwezigen moesten daarop inspelen om het voor de stewards wat lastiger te maken.

Persoonlijk vond ik dat het heel slecht geregeld was, omdat ik naar de gehele avond probeerde te kijken als professional (hoever ik mijzelf zo mag noemen) vond ik het hele schouwspel eigenlijk heel slecht. Stewards die niet wisten hoe zij moesten omgaan met heel veel scenario's, er was weinig tot geen contact tussen de stewards om als geheel op te treden tegen vervelende fans en als er links werd opgetreden tegen boze supporters werd er rechts in het vak niet geanticipeerd op het feit dat meer mensen zich ermee konden gaan bemoeien en de sfeer sneller naar een wat grimmigere sfeer.

Tijdens medische incidenten zag ik ook dat de EHBO die op dat moment aanwezig waren niet goed wisten hoe zij met situaties moesten omgaan, 1 mevrouw had een grote beenwond en lag op de koude trappen van het uitvak. De EHBO werkte heel langzaam en er was geen communicatie tussen deze personen, waardoor het bijvoorbeeld al heel lang duurde voordat er dekens kwamen om deze mevrouw op te warmen en een laag te creëren tussen haar en de vloer.

Richting einde oefening was er een echte onwel wording in het stadion gedeelte, wij als bezoekers waren op dat moment uit het uitvak i.v.m. een scenario brand in het uitvak. Toen merkte ik het verschil tussen stewards en EHBO en de politie en ambulance. Er werd vanuit de politie direct aangegeven dat er wat aan de hand was en wij allemaal ruimte moesten maken voor het andere personeel van de hulpdiensten zodat deze zo snel mogelijk erlangs konden om 1e hulp te verlenen.
Ik zag hier het verschil in professionaliteit en daadkrachtigheid. Korte maar duidelijke aanwijzingen die direct effectief waren waardoor de politie direct veel grip had op de situatie waardoor de ambulance hun werk snel en goed konden doen.

Ik heb deze avond gezien hoe clubs zich voorbereiden en daar was ik redelijk van geschrokken. Het centrale bericht vanuit de club was dat zij tevreden waren over hoe de avond verliep, maar mijn eigen visie was toch dat ik liever niet onder toezicht van deze stewards wilde zijn omdat ik zeker wist dat op het moment dat er echt wat zou gebeuren, deze mensen de veiligheid niet konden garanderen. 

TSC- Crowdmanagement

TSC- crowdmanagement:
Halverwege het schooljaar begon het traject TSC. Hiervoor konden wij ons inschrijven om te mogen gebruiken als activiteit voor de ill leerlijn.

TSC Crowd Management is een bedrijf die ook veel grote festivals en feesten in Nederland zorgen voor de veiligheid van de bezoekers en artiesten.

Voordat wij als studenten fysiek mochten gaan werken op festivals moesten wij 4 lessen volgen waarin wij veel uitleg kregen over bijvoorbeeld de bevoegdheden van een beveiliger en de manier waarop je mensen aanspreekt of afwijkend gedrag kan herkennen. Vervolgens moesten wij twee toetsen maken om zo een groene beveiligerspas te kunnen aanvragen, deze moesten ook goedgekeurd worden door de politie.

Het is interessant om te zien hoe onze opleiding stiekem toch wel veel samenhang heeft met de theorie die wij van onze instructeurs kregen. Bepaalde manier van communicatie, wetgeving en de professionele houding die van beveiligers gevraagd wordt hangt meer samen met de opleiding dan ik had verwacht.

Na het behalen van de theorietoetsen kon Erwin, onze begeleider beginnen met het aanvragen van onze groene beveiligerspas, daarmee zijn wij officieel evenementbeveiligers in opleiding.

Mijn eerste dienst was bij bevrijdingspop in Haarlem. Dit is een van de grootste gratis bevrijdingsfestivals van Nederland. Er zou een opkomst van 100 tot 150 duizend mensen zijn, dat was de verwachting in ieder geval. Bij aankomst hebben wij ons aangemeld en de briefing gehad. Vervolgens moest ik naar 1 van de ingangen verplaatsen waar ik vervolgens de gehele dag stond. Mijn werkzaamheden bestonden uit bezoekers controleren, fouilleren en tassen checken op artikelen die volgens de wet en het huisregelement niet toegestaan waren. Het is bijzonder om te zien hoe je normaal zelf naar een festival gaat en je best doet om beveiliging een beetje te ontwijken om geen problemen te krijgen of dingen die niet mogen dan stiekem doet om beveiligers te ontlopen. Om nu vanaf de andere kant te ervaren hoe het is als beveiliger. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook wel leuk vond om gewoon naar mensen te kijken die iets deden wat niet de bedoeling was, tot ze mij zagen en zelf al snel stopte zonder dat ik überhaupt iets hoef te zeggen. Het is ook interessant hoe verschillende bezoekers ook echt een verschillende manieren van benadering wensen, jongens tussen 16 en 19 proberen een beetje stoer te doen voor hun vrienden door niet direct mee te werken aan fouilleren. Ik had snel door dat een grapje maken of iemand even een beetje te kakken zetten goed hielp om die jongens op een vriendelijke manier te benaderen zodat zij daarna gewoon netjes luisterden. Terwijl mensen tussen 20 en 27 ongeveer direct meewerken en je ook nog een fijne dienst wensen. Alle leeftijden daarboven maken nog een praatje en een lachertje, je ziet echt verschil in leeftijden. Aankomend weekend (4-5 Juli) ga ik werken op Down The Rabit Hole, dit is natuurlijk een meerdaags festival waar mensen ook flink hebben betaald voor een kaartje. Ik ben zeer benieuwd hoe dit verschil in verhouding gaat staan met het gedrag van de bezoekers. Ik verwacht dat de bezoekers daar echt puur voor de muziek komen en zich ook niet zullen misdragen omdat dit natuurlijk ook zonde is van de kosten die gemaakt zijn voor de voorbereiding en het kaartje wat gekocht is. Ik ben erg benieuwd naar de werkzaamheden die ik ga krijgen en ben erg benieuwd hoe de sfeer gaat zijn op zo een groot festival met deze befaamde naam.


Stage gesprek

Ik ga stage lopen bij ROC Nijmegen. Dit is een school waar mbo-niveau 1 tot 4 aangeboden wordt. Ik kende het ROC al omdat er toen ik in 3 havo zat een kans bestond dat ik niet naar 4 havo mocht en dus moest nadenken over de vervolgstap om via het mbo naar het hbo te gaan. Gelukkig kon ik mijn Havo afmaken en direct naar het Hbo.

Ik ga stagelopen in het beleid/veiligheidsteam van het ROC. Ik ben via mijn oude buurvrouw in contact gebracht met Babette en Bart, zij zijn beleidsmedewerker en veiligheidscoördinator van het ROC. Na wat mailcontact ben ik op het ROC langs geweest voor een kennismakingsgesprek, in dit gesprek hebben wij ongeveer een uur met elkaar gezeten. Als voorbereiding op het gesprek had ik de stage eisen van Avans goed doorgenomen zodat ik voor mijzelf goed overzicht had over wat er vanuit Avans verwacht wordt en ik dus de vragen van Babette en Bart goed kon beantwoorden.
Voordat ik het gesprek in ging heb ik ook nog stil gestaan bij de lessen zoals kritisch denken en adviesvaardigheden, het was fijn om daar nog even aan terug te denken zodat ik bepaalde gespreksstrategieën kon toepassen. Ik had de focus hier vooral op mijn houding en hoe ik reageerde op vragen, Ik lette goed op dat ik een open houding aannam zodat ik professioneel en geïnteresseerd over kwam en probeerde ik technieken zoals LSD toe te passen om ervoor te zorgen dat ik hun vragen goed begreep en ook goede antwoorden kon geven.

Wij hebben gesproken over mijn interesses binnen de veiligheidswereld en over de momentele situaties bij het ROC. Op deze manier konden wij samen kijken naar welke actualiteiten het dichtst bij mijn interesses liggen om samen een goede stageopdracht en onderzoek te kunnen formuleren. Samen hebben wij aan de hand van het gesprek besproken dat vanuit het ROC wordt gekeken wat een opdracht kan zijn die samenhangt met mijn interesses en waar het ROC ook daadwerkelijk wat aan heeft. Zij vinden het belangrijk dat ik iets ga doen wat voor de organisatie ook van meerwaarde is, in plaats van iets waar ik mijn gehele stage aan ga werken om vervolgens in een lade gestopt te worden en niets meer mee wordt gedaan. Ik kijk erg uit naar mijn stage en ben enthousiast om eindelijk de theoriekennis te kunnen vertalen naar werkzaamheden in een echt bedrijf.

NPO documentaire - de beveiligers

In deze documentaire wordt de veelzijdigheid van het beveiligingswerk getoond.
Het is indrukwekkend om te zien dat beveiliging echt overal nodig is om de veiligheid van omstanders te kunnen waarborgen.

De documentaire begint met beelden van de Gay Pride in Amsterdam. Ik herken daarin enkele facetten die ik ook geleerd heb bij TSC, en die ook in deze documentaire terugkomen.

Er wordt een voorbeeld gegeven van een man die constant met een rugtas heen en weer loopt, op zoek naar iets. Dat is natuurlijk verdacht gedrag voor een beveiliger. Stel je voor dat er een bom ontploft terwijl jij al een onderbuikgevoel had dat er iets niet klopte – dat vergeef je jezelf natuurlijk nooit. Tijdens die beelden wordt er een party popper afgeschoten. Zelfs thuis schrok ik van het geluid van die knal.

Als ik dit vergelijk met mezelf, dan kan ik me goed voorstellen dat je bij een festival of belangrijk evenement snel moet schakelen: Wat heb ik gezien? Wanneer meld ik het? Welke puzzelstukjes moet ik aan elkaar koppelen voordat ik een conclusie trek? Bijvoorbeeld als je een knal hoort en mensen ziet rennen of confetti de lucht in ziet gaan.

Als ik dit vergelijk met wat ik later wil doen – namelijk werken bij de politie – dan zijn dit precies de dingen waar je bewust op moet letten. Niet alles wat je ziet of hoort is wat het lijkt. Je moet goed kunnen onderscheiden wat serieus is en wat niet, ook voor je eigen mentale gezondheid. Als je dat onderscheid niet goed kunt maken, kun je schrikken of achteraf last krijgen van heftige reacties.

Ik denk dat dit ook iets is wat centraal staat in de opleiding: dat je goed leert schakelen en situaties kunt inschatten. En dat je bij het nemen van maatregelen altijd nadenkt of ze proportioneel en realistisch zijn..

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin