activiteiten
op deze pagina staan de activiteiten die ik in het 1e studie jaar heb gedaan uitgewerkt onder elkaar
- Bezoek rechtszaak.
- Bezoek veiligheidsregio Brabant noord.
- Afleveringen Bureau Rotterdam.
- Module Brein educatie.
- ROT-oefening veiligheidsregio Gelderland zuid.
- documentaire gijzelneming Apple store Leidseplein Amsterdam

Maandag 5 Februari 2024
Bezoek gerechtshof Den Bosch.
Maandag 5 Februari
Samen met Douwe Akerboom heb ik op 5 Februari een rechtszaak bijgewoond van de enkelvoudige kamer.
Het ging om een rechtszaak van een hondenfokker in Eersel waar aangifte was gedaan door een inspecteur van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA).
Ik was nog nooit bij een rechtszaak geweest, je krijgt in het nieuws wel is iets mee over bijvoorbeeld het marengo proces maar dan blijft het altijd bij getekende foto's van de verdachten.
Ik vond het dan ook interessant om zelf een keer aanwezig te zijn bij een rechtszaak van kleiner formaat maar wel met een interessant onderwerp.
Toen wij aankwamen in het gerechtshof stonden wij samen met een middelbare klas voor een rechtszaal, waar het proces zal gaan plaatsvinden.
Binnen in de zaal zat de rechter, de officier van justitie, de griffier, de verdachte met zijn advocaat en de advocaat van het slachtoffer die er zelf niet bij was.
De rechter begon met de identificatie van de verdachte en het benoemen van de zaak, zodat daar geen vergissing in gemaakt kan worden.
Vervolgens gaf de rechter een introductie over waar de zaak over ging en een uitleg hoe het proces gaat voor mensen die het niet wisten.
Het openingsstatement voor zowel aanklager als verdediger mocht gehouden worden om kort uit te leggen wat de kernpunten zijn.
Nadat dit was geweest begon de rechter met praten en vertelde de feiten zoals hij ze heeft ontvangen, gelezen en heeft beoordeeld. Daarna was de officier van justitie aan het woord om te vertellen hoe hij naar de zaak keek en wat een voor hem gepaste straf was met zijn onderbouwing.
Voor een uur werd er zo tussen rechter en verdachte nog gepraat over de zaak, omdat je zelf niet goed ingelezen bent is het lastig om te volgen wat er precies allemaal wordt gezegd.
Ik vond het wel interessant om te zien hoe de rechter zijn verhaal heeft en feiten op papier heeft staan, terwijl de verdachte natuurlijk met een ander verhaal kwam.
De rechter moet nu dus met de feiten en het andere verhaal gaan proberen om zo goed mogelijk te schetsen wat er die dag is gebeurd. Er waren ook getuigen verklaringen die uiteen liepen wat het niet makkelijker maakt voor de rechter.
Ik vond het interessant om te zien hoe een rechtszaak gaat en te mogen ervaren dat het een ingewikkeld proces is, omdat het secuur moet gebeuren omdat iemand een straf opgelegd kan krijgen wat veel impact kan hebben op iemand zijn/haar leven.
Ik heb goed beeld gekregen hoe een rechtszaak gaat en wat de belangen ervan zijn. Zelf vond ik het heel interessant maar denk ik niet dat dit persee het vakgebied is waar ik later zelf zou willen werken. Het inzicht wat het mij heeft gebracht is het feit dat de regels dus duidelijk zijn maar het alsnog lastig is om in deze zaak te zien en achterhalen wat er nou precies is gebeurd. Het is dus van groot belang dat er op het veiligheidsgebied scherp moet worden gehandeld om dit soort incidenten te voorkomen, of te zorgen dat er camera beelden zijn of meer getuigen die voor een completer verhaal kunnen zorgen.
Het was een leerzame en interessante ervaring die ik zeker mee neem in het beeld van het werkveld zelf.

bezoek veiligheidsregio
Vrijdag 8 Maart 2024
Afgelopen 8 Maart mocht ik met een deel van mijn klas op bezoek komen bij René van Santvoort en Ruud Thijssen. René is Adviseur strategie en beleid bij de veiligheidsregio Brabant noord en Ruud is Operationeel Leider bij de veiligheidsregio Brabant Noord.
In mijn opleiding komt het woord veiligheidsregio met regelmaat voor, het is een belangrijk begrip binnen de opleiding maar ook binnen Nederland.
Doordat wij het in de opleiding vaak over de veiligheidsregio hebben en haar doen en kunnen, had ik wel een idee wat de veiligheidsregio inhield maar hier verder nooit heel veel verder overna gedacht. Dit komt deels door het feit dat de eerste informatie die je tegenkomt op het internet best globaal is en veelal verteld over hoe de 112 meldingen worden aangenomen en uitgezet.
Tijdens het bezoek kwam ik er al snel achter dat er achter deze organisatie veel meer zit dan dat ik zelf wist en had gedacht. Het was wel voor mij wel bekend dat zij zich bezig houden met heel veel onderwerpen omtrent veiligheid en de coördinatie ervan. Zo moet ik gelijk denken aan het opschalen bij incidenten die naar een ander GRIP niveau moeten worden gebracht, of het organiseren van een voetbalwedstrijd.
Stel er gebeurt ergens in het land een groot incident en er moeten ambulances uit andere regio's opgeroepen worden dan is de veiligheidsregio daar verantwoordelijk voor. Dit was voor mij wel al bekende informatie, ik had alleen verder geen beeld van hoe dit op het kantoor van de veiligheidsregio zou worden uitgevoerd tijdens een incident.
Om 09:30 moesten wij aanwezig zijn voor onze afspraak met René en Ruud, al bij binnenkomst zag je dat ze de veiligheid van het pand zeer serieus nemen, zo moesten wij door een sluis zodat de buitendeuren niet beide open staan en kwam je geen deur door zonder dat je daar een pas voor moest scannen. Dit natuurlijk om de systemen goed te bewaken omdat deze nou eenmaal gevoelige informatie bevatten en de 112 meldingen ook in dit pand binnen komen.
Eenmaal binnen werden wij naar een opschaling/vergader ruimte waar wij een introductie kregen over de werkzaamheden van René en Ruud. Zei gaven aan dat je een primaire taak hebt binnen de regio en daar omheen ook allerlei andere taken doet, het is een gevarieerd takenpakket wat eens in de zoveel tijd zal wisselen binnen de organisatie.
Nadat wij wat uitleg kregen over wat de veiligheidsregio nou doet en hoe zij reageert op calamiteiten en incidenten kregen wij een rondleiding door het pand. Wij kwamen in een ruimte waar alle relevante mensen naar toe komen op het moment dat er ergens een incident is gebeurd wat opgeschaald is van grip 0 naar grip 1 of hoger.
Het is een soort groot commandocentrum zodat alle disciplines (politie, Brandweer en Ambulance) samen met de veiligheidsregio mensen en een coördinator op een plek bezig zijn zodat de cruciale informatie meteen bij de juiste mensen komt, om zo zo adequate mogelijk te kunnen reageren.
Nadat wij beneden uitleg hadden gekregen zijn wij naar boven in het pand gegaan waar de 112 meldkamer zich bevindt. Ook hier kregen wij weer wat uitleg over een calamiteiten ruimte, deze leek wel op mission control van de Nasa.
Ik vond het een hele gave ervaring om eens te kunnen zien hoe het nou echt gaat en hoeveel er wordt nagedacht om te zorgen dat alle disciplines goed samenwerken, met ook andere partijen zoals defensie. Er wordt altijd voor de meest efficiënte en beste oplossing per incident gekozen en ook steeds weer van geleerd.
Het maakt mij warm om te zien hoe deze organisatie in elkaar zit en het heeft mij zeker gemotiveerd omdat dit toch weer een bevestiging is dat mijn interesses wel aan deze kant van veiligheid liggen. Het reageren op en preparen voor incidenten op zo een professionele manier.
Tijdens een gesprek met mijn huisgenoot een aantal dagen geleden, hadden wij het over professionele houding tijdens zijn coschappen. In zijn evaluatie kreeg hij de feedback dat hij af en toe nonchalant over kwam omdat hij bijvoorbeeld tegen de muur aan het leunen was als hij aan het meekijken was met de arts.
Ik betrapte mij tijdens mijn bezoek er ook op dat ik in gesprek met Ruud een aantal keer tegen de muur aan het leunen was. Het feit dat ik daar bewust van was en het meteen kon veranderen door het niet meer te doen heeft mij weer wat bewuster gemaakt van een professionele houding bij bezoeken zoals dit.
Al en al ben ik blij dat ik hier ben geweest en heb er veel van opgestoken zowel persoonlijk als op het inzicht krijgen binnen het werkveld.

Bureau Rotterdam
Al sinds ik een kleine jongen ben vind ik de politie een interessant en veelzijdig beroep. Voor dit portfolio ga ik 2 afleveringen kijken en dit toevoegen in mijn portfolio.
Ik ga niet zo zeer kijken naar wat de incidenten nou zijn, ik wil mijzelf meer focussen op het politiewerk.
Hoe gaan collega's met elkaar om wat zijn werkwijzen op verschillende situaties en hoe zorgen agenten dat situaties juist de escaleren
Aflevering 8 & 9
In het eerste incident worden er agenten naar een melding gestuurd waar een man een zware wond had in zijn elle boog, er werd gesproken over een slagaderlijke bloeding. De man sprak Pools en de andere mannen met wie hij ruzie gehad zou hebben ook.
Wat mij direct opviel is dat er meerdere agenten ter plaatse zijn en zich meteen 2 agenten om de gezondheid van het slachtoffer fermen en 2 andere agenten getuigen gaan horen of in ieder geval gaan uitzoeken wat er gebeurd is.
De man is ernstig gewond en je ziet dat sommige agenten niet helemaal weten wat ze moeten doen om het bloeden te stoppen, tot er een honden geleidende agent aanwezig is. Hij pakt duidelijk de leiding en stop effectief het bloeden tot de ambulance aanwezig is. Ik kan mij voorstellen dat die agent er meer van weet omdat hij met een hond loopt die vergelijkende verwondingen kan veroorzaken. Verder bleven alle agenten rustig en werd er goed samengewerkt.
Sociaal werkers, mensen begrijpen niet dat ze raar over kunnen komen
De volgende melding gaat over een groep jongens die mensen beroofd hebben. Agenten gaan direct in de omgeving zoeken. Er wordt in de omgeving gezocht naar mensen die op het signalement lijken. De manier hoe de vrouwelijke agent op een hele rustige manier uitlegt wat er gebeurd is en dat ze toch even hun identiteit willen vastleggen, een foto willen maken zodat er later nog geïdentificeerd kan worden.
Wat mij direct opvalt is dat de manier van aanspreken en rustig blijven zeer cruciaal is. Het zijn jongeren die ineens worden aangesproken uit het niets en zich dus aangevallen kunnen voelen. De hele houding van de agent is van belang om de situatie onder controle te houden.
Bij de volgende melding is er een man zwaar mishandeld en later ter plaatse overleden aan zijn verwondingen. De politie was met grote hoeveelheid opgetrommeld om een veilige werkomgeving te creëren en getuigen uit te horen. In de aflevering wordt niet getoond hoe de ovd mensen inzet voor getuigenhoor, onderzoek en 1e hulp verlening. Wat wel opvalt is dat agenten veel overleggen en zo samen een goede werkstrategie naleven om zo te zorgen dat er veel getuigen gehoord worden en er een goede volledige zaak kan worden opgezet om te achterhalen wat er precies gebeurd is en om zo ook te zorgen dat degene die de mishandeling gepleegd heeft later de gepaste straf kan ontvangen. Weer valt mij op dat de agenten heel rustig blijven waardoor de sfeer bij het ongeval overzichtelijk blijft en de agenten en ambulance hun werk op een goede manier kunnen doen.
Ik heb deze 2 afleveringen vooral gekeken naar het gedrag van de agenten en de manier waarop zij reageren op situaties en gesprekken met boze burgers.
Wat mij opviel is dat er nog steeds een zeer negatief beeld over de politie. Ze worden regelmatig uitgescholden en krijgen vervelende verwijten naar zich als persoon terwijl dat in mijn ogen onterecht is. Het lijkt mij lastig om hier niet direct boos op te worden als agent zijnde. Het laat aan de andere kant ook weer zien hoe professioneel agenten zijn en hoe goed zij kunnen omgaan met eigen emotie als zij aan het werk zijn en wel in uniform opstraat het beeld van een organisatie moeten uitstralen.
Mijn interesse in de politie maar vooral het respect is gegroeid omdat je van goede huizen moet komen om zo sterk in je schoenen te staan als persoon en agent. Ze helpen iedereen ookal is die gene nog zo vervelend. Dit is iets wat de meeste mensen niet realiseren maar wel zouden moeten doen.
.
brein educatie.
Voor mijn 3e activiteit ben ik in de wereld van het brein en effectieve leerstrategieën gedoken.
In een aantal modules heb ik geleerd hoe het brein ongeveer werkt en wat tips en tricks zijn om het brein op de juiste manier te stimuleren.
Ik zal nu per module mijn bevindingen en ervaringen delen.
Hoe werkt het lerende brein:
In deze module ging het over hoe het brein werkt en hoe je het brein bepaalde manieren kan leren om effectief informatie terug te halen.
Zo werd er uitgelegd dat het brein uit 3 kern onderdelen bestaat en hoe deze werken en samenhang hebben met elkaar.
Zo wordt er uitgelegd dat adolescente mensen minder goed met heftige emoties kunnen omgaan omdat de prefrontale cortex en de emotionele tak in de hersenen dan niet nog zo goed samenwerken. Dit is ook de reden dat jongere mensen vaker FOMO hebben dan volwassenen.
Ook werd er uitgelegd dat je 3 soorten geheugens hebt. Namelijk het
- Sensorische geheugen
- Werkgeheugen
- Langetermijngeheugen
Het sensorische geheugen is de eerste plek waar waarnemingen binnenkomen en verwerkt worden. Vervolgens komt het in het werkgeheugen als het opgeslagen moet worden, Het werkgeheugen heeft maar bepaalde hoeveelheid opslag. Het is dus belangrijk om als je informatie wilt opslaan het probeert te koppelen aan informatie die in het langetermijngeheugen zit zodat die lijntjes goed gelegd worden en je het beter kan onthouden.
Tijdens deze module moest ik een mindmap maken en deze aanvullen waar kon.
Hieronder zijn 3 vragen gesteld met mijn antwoorden erop.
· Hoe werkte het maken van een mindmap voor jou als leerstrategie?
Ik weet niet zo goed wat een mindmap voor invloed zal hebben op mijn leerstrategie. Door het maken van een mindmap kan je achter de dingen komen die je al weet en vervolgens aanvullen wat je erbij leert.
Aangezien ik niet zo creatief aangelegd ben zie ik mijzelf ook niet direct een mindmap per onderwerp maken om daarvan af te leren. Zodra ik van elk onderwerp of hoofdstuk een mindmap zou maken, zou dat in mijn hoofd voor kortsluiting zorgen omdat ik dan ook niet bijvoorbeeld snel informatie kan vinden omdat ik een berg papier met tekst door elkaar heb waar ik in moet zoeken.
Ik sta open om het te proberen maar ik zal moeten nadenken over hoe ik dat dan zal gaan invullen.
· Wat werkt wel voor jou, wat werkt niet voor jou?
Ook op deze vraag heb ik niet direct een antwoord. Ik studeer nu al 3 jaar en heb veel moeite met het vinden van een juiste leerstrategie. Dit heeft te maken met dat ik er soms niet genoeg tijd in stop maar ook omdat ik soms echt even niet weet waar ik het moet zoeken en al bang ben voor de tegenslag die eraan kan komen. Dit draagt zeker bij aan mijn stress en de angst voor tentamen periodes.
Afgelopen periode (P3) heb ik voor het eerst ervaren hoe het is om veel te studeren maar ook de tentamens te halen waar ik voor heb gestudeerd. Na de domper van periode 2 en weer een tegenslag moest het roer om, anders zou ik het simpelweg niet halen en moeten stoppen. Ik ben van veel achter de laptop werken en typen overgegaan naar veel meer schrijven. Ik heb hierbij gemerkt dat ik soms 3 dagen achter elkaar herhaalde en dezelfde dingen op een andere manier opschreef maar dat was dan ook de manier hoe de stof makkelijker kon onthouden. Het interpreteren van de stof op verschillende manieren en het banden leggen op nieuwe manieren is voor mij de werkende strategie geweest. Dit zal nu ook de strategie zijn die ik voor de laatste tentamen week wil gaan gebruiken en ook verder te ontwikkelen.
· Zou je bij andere modules van je studie weer een mindmap maken? Waarom wel of waarom niet?
Ik kan op deze vraag geen direct antwoord geven. Als het in de toekomst uitkomt dat het beter werkt en ik dat ook zo ervaar ga ik dat zeker doen. Voor dit jaar ga ik dezelfde strategie toepassen die ik in de laatste tentamen periode heb toegepast waar ik 5 tentamens gemaakt heb en deze ook heb gehaald.
Module 2 hoe leer ik het meest effectief.
Er wordt hier nadruk gelegd op hoe je het meer effectief kan studeren.
De volgende 6 strategieën zijn bewezen goed te werken
- Spreid je studeermomenten in tijd: 3x 1 uur over 3 dagen verspreid werkt beter dan 3 uur achter elkaar
- Actief ophalen: het is effectief om opgeslagen leerstof actief uit je geheugen op te halen. Zo veranker je de info sterker op de wegen
- Verwerken leg ideeën uit en beschrijf ze met veel details: hoe werkt dit, waarom werkt dit zo, wat is hier de reden achter
- Afwisselen: maak oefeningen van verschillende thema's door elkaar. Dit voelt veel moeilijker dan lang een stuk hetzelfde te studeren. Door extra inspanning is het op lange termijn wel beter en effectiever
- Concrete voorbeelden, gebruik specifieke voorbeelden om abstracte ideeën te begrijpen: denk stap voor stap na bijv. bij een model een casus toevoegen en zo samenhang creëren
- Combineer woord en beeld: via beeld en woord heb je meer manieren om informatie te herinnerend. Aanvullen van bijv. woord met video of schrijven is een extra manier van herkennen en terughalen
Ik had wel het idee dat ik dit al wist maar het is wel goed om hier aan herinnerd te worden en als je gaat studeren ook even dit erbij pakt en kijkt hoe je het aanpakt voor die dag.
Voor het behalen van een effectievere strategieën moet je energie en inspanning tonen om je doel te behalen. Buiten dat om is je slaapritme en manier van leven ook cruciaal.
Module 3 hoe voorkom ik dat ik uitstel
Ik ben een student die heel goed is in het uitstellen van studeren of leren. Ik ben mij hier bewust van en zou daar ook graag stappen in maken voor het vervolg van mijn opleiding, en rust in mijn hoofd om hier goed mee om te gaan.
Studieontwijkend gedrag wordt omschreven als gedrag voor ontspanning, toch levert het in de meeste gevallen juist stress op. Het blijft aan je knagen dat je toch wel dat verslag af moet hebben of over een week een tentamen hebt. Deze onrust triggert je stressmechanisme. Hierdoor kan je slechter slapen of eetlust verliezen wat niet goed is voor je gezondheid.
Dit doen mensen omdat de mens 'verslaafd' is aan kortetermijnbeloningen. Ik kan mijzelf hier goed in vinden en herken dit gedrag zeer zeker. Ik hoop dat ik na deze module meer inzichten heb in hoe ik het kan vermijden of kan trainen het minder te doen.
Wanneer mensen denken aan iets wat niet leuk is om te doen worden de pijncentra in ons brein actief. Je verlegt je aandacht naar iets wat verzachtend werkt en fijn gevoel geeft op korte termijn om het te ontlopen. Ookal weten we dat we er op lange termijn dan vanaf zijn. Ik kan beamen dat ik het met deze opdracht ook heb gedaan, tot ik nu op het moment zit dat ik er gewoon vanaf wil zijn en het af heb. Ik ben benieuwd of op het moment dat je dus alsnog jezelf niet even die korte termijn prikkel geeft het dan op lange termijn beter gaat en je die prikkel dan minder vaak nodig hebt.
In een video van iemand die uitlegt waarom mensen uitstellen wordt uitgelegd hoe het werkt en waarom het zo is. Er zijn verschillende soorten uitstellers. Ik vind mijzelf vallen onder degene die wel alles klaar zet en helemaal ready is om te beginnen maar dan toch last moment even iets anders gaat doen en daar in verdwaalt en achteraf weer baalt dat het toch niet gelukt is.
Doorzettingsvermogen om toch in een keer aan de slag te gaan is dan denk ik ook de sleutel tot jezelf trainen om alles gewoon meteen te doen en je dan achteraf te belonen omdat dat ook beter voelt als je klaar bent. Het is ook het weerstaan van impulsen, maar dat moet je ook leren.
Tips om beter te worden in minder uitstellen zijn als volgt.
- Verdeel een groot complex doel in kleine overzichtelijke deeltaken.
- Begin met een leuke of eenvoudige taak zodat je daar zelfvertrouwen uit kan halen en daarna kan doorpakken.
- Spreek af hoe je jezelf kan belonen tussen het studeren door
- Leg je telefoon weg
- Plan vrije tijd en deel studie momenten in op momenten waarvan jijzelf weet dat die werken.
Deze tips zijn natuurlijk al bekende tips maar ik wil deze zeker meenemen en aan terug denken op het moment dat ik merk dat ik aan het uitstellen ben.
Strategie voor het plannen en leren van zowel manec als manec 2 tentamen
- Stof opdelen in samenhangende onderwerpen
- Geef de opgedeelde blokken een tijdsindicatie
- Plan in blokken in je agenda met tijd ertussen om je korte termijn te pleasen met wat afleiding
- Accepteer als het even niet lukt maar ben streng naar jezelf dat je de verloren tijd inhaalt op een ander moment
- Zorg voor weinig afleiding op de momenten dat je echt moet knallen
- Blijf rustig en kritisch op jezelf zodat na elke dag studeren een tevreden gevoel kan hebben, als iets niet lukt kan je ook tevreden zijn dat je het geprobeerd hebt en nu op een ander moment weer oppakt.
- Hou jezelf scherp en rock de toetsen
- Geniet van je eigen prestaties als het allemaal gelukt is maar ben ook tevreden met de vooruit gang die je boekt.
Module hoe kan ik mijzelf focussen
Pomodore techniek
25 tot 50 minuten werkblokken creëren en vervolgens dan 5 minuten pauze houden dit ongeveer 4 maal herhalen. Hierdoor zorg je dat je je brein genoeg rust geeft. Met mijn adhd is concentratie 1 van de meest aanwezige problemen. Ik heb veel moeite met het vasthouden van mijn concentratie. Ik neem hier dan ook medicatie voor maar tijdens de medicatie moet ik goed zorgen voor energie in mijn brein, als ik te lang probeer te focussen kan het ook juist averechts werken en ik helemaal moe worden en niets meer lukt dan. Dit is iets wat ik dus zeker ga gebruiken.
Ik heb in deze modules veel geleerd over het brein en ook veel tips gehad waar ik wel degelijk iets aan kan hebben.
Het gebruik maken van strategieën en ook duidelijk tegen jezelf zeggen hoe je iets wilt aanpakken is een goed idee. Het kan mij als persoon rust geven en zorgen dat ik ook zelf bewuster omga met het studeren of maken van opdrachten, omdat ik zowel meer overzicht heb en bijvoorbeeld naar rust momenten kan toewerken. Om vervolgens veer vol erop te gaan.
Binnen de modules heb ik gekozen voor de modules waar ik persoonlijk het gevoel bij had dat dit was waar ik het meest aan zou hebben. Voor in de toekomst maar ook voor in de aankomende tentamen periode.
Ik zal tijdens het studeren ook hier op terug kijken om mijzelf scherp te houden voor de leerstrategieën

ROT- oefening
ROT- oefening veiligheidsregio Gelderland zuid
16 mei 2024
Voor mijn 4e activiteit zou ik mee gaan lopen met de veiligheidscoördinator van voetbalclub NEC. Helaas had hij het erg druk en wat het dit seizoen niet meer mogelijk om mee te lopen bij een wedstrijddag.
Nadat ik dit aan mijn oom had verteld die bij de gemeente werkt kon ik via hem in contact komen met het secretariaat van de veiligheidsregio. Via het secretariaat ben ik vervolgens in contact gekomen met Jasper Haen, hij is Adviseur crisisbeheersing, multidisciplinair OTO (oto= opleiden trainen oefenen) en informatiemanager bij de CoPi-ROT. Hij werkt voor de sector crisisbeheersing van de veiligheidsregio Gelderland-zuid. Tevens was hij Algemeen oefenleider en gaf hij leiding over de oefening met zijn deeloefenleiders tevens directe collega's.
Op donderdag 16 Mei mocht ik mij om 12:00 melden bij het kantoor van de veiligheidsregio. Hier werd ik ontvangen door Jasper en een collega van defensie. Na een kort kennismakingsgesprek kreeg ik een rondleiding door het pand en vertelde Jasper mij kort wat er die dag zou gebeuren.
Ik zou een interdisciplinaire ROT oefening gaan bijwonen, ik had buiten dat ik had opgezocht waar ROT voor stond (Realiteitsoriëntatie training) geen idee wat ik kon verwachten, wie er zouden komen en wat er zou gaan gebeuren.
Na de rondleiding kreeg ik het draaiboek zodat ik mij kort kon inlezen wat de aanleiding van de training, de leerdoelen en de oefendoelen waren van de training.
Voor uw beeldvorming, de mensen die moesten oefenen hebben het draaiboek niet gelezen. Zij hadden enkel een uitnodiging gekregen voor de oefening met hun aangewezen rol/taak tijdens de oefening.
Om 12:45 begon de briefing waarin werd verteld wat het plan van de dag was. Iedereen stelde zich voor zodat men ongeveer wist van elkaar wie wie was en wat zijn/haar titel/functie is.
De casus werd openbaar gemaakt door Jasper. Wat mij opviel is dat hij dit kort maar krachtig vertelde, het is in het echt natuurlijk ook zo dat op het moment dat er ergens iets gebeurd en de ROT wordt opgeroepen er alleen informatie beschikbaar is wat er wordt waargenomen door specialisten in de omgeving van het incident of via 112 meldingen van burgers.
Na de briefing ben ik gaan observeren wat er allemaal ging gebeuren en welke personen bijvoorbeeld contact hadden en alvast informatie met elkaar gingen doornemen.
Zo viel mij direct op dat Femke van Bennekom, Operationeel leider van de oefening direct concreet contact had met Jasper om op een rustige plek alle bekende feiten door te spreken en samen een snelle risico analyse te maken zodat Femke een duidelijk beeld had van de situatie en mogelijke risico's en gevaren.
De oefening gaat van start. In de "commando" kamer zitten de mensen die daar horen te zitten
- Operationeel leider
- Informatiemanager ROT
- GIM (Geografie medewerker)
- Informatiecoördinator
- Algemeen commandant brandweer
- Algemeen commandant politie
- Algemeen commandant GHOR
- Algemeen commandant bevolkingszorg
- Hoofd nafase
- Communicatieadviseur ROT
- Algemeen commandant Crisiscommunicatie
- RMOA, regionaal militair operationeel adviseur.
Dit zijn zo ongeveer de belangrijkste personen binnen het actieve ROT. Ik mocht helaas niet in de ROT ruimte aanwezig zijn, maar ik kon via schermen een live verbinding volgen zodat ik alles kon meeluisteren zien en ook de informatie op de kaart kon meekijken.
Verder kon ik eigenlijk wel iedereen aanspreken of ik een vraag mocht stellen en andersom spraken mensen mij ook aan of ik nog dingen niet begreep of andere vragen had.
De casus van de oefening was in het kort, een autogarage is bezig met het lossen van nieuwe elektrische auto's. Deze worden de ondergrondse kelder in gereden, bij het inrijden van de kelder blijft het gaspedaal hangen en rijdt er 1 auto frontaal tegen een muur aan in de kelder waardoor de lithium batterij beschadigd en vlam vat. Er ontstaat veel rookontwikkeling in de kelder van het gebouw. Doordat een medewerker de deur van de kelder naar de showroom open heeft laten staan kan de rook ontsnappen naar de showroom.
Ondertussen is er flinke rookontwikkeling en ontstaat er dus ook een grote rookwolk in de lucht.
De brandweer kan niet blussen omdat de rookontwikkeling te dominant is en de brandende auto's zich bevinden in de kelder.
Tegelijkertijd op een niet al te grote afstand loopt het evenementen terrein op het Goffertpark vol voor een concert van Bruce Springsteen, verwachte bezoekers 65.000. Doordat er lithium batterijen aan het branden zijn is er kans dat de giftige stoffen van batterij mee in de rookwolk gaan richting de evenementenlocatie. Het concert wordt georganiseerd door MOJO, zij zijn ook aanwezig bij de oefening.
De Oefening is begonnen ik zie via de live verbinding dat er langzaam informatie wordt gevoegd via de CoPi en via de planning van het draaiboek zelf.
Aan het begin is het voor mij lastig om precies door te hebben wat er allemaal gebeurt, het gaat allemaal best snel en er zijn een heleboel afkortingen waar ik persoonlijk nog nooit van heb gehoord. Arron Grilk een specialist brandpreventie kijkt net zoals ik mee met de oefening en hij legt mij het een en ander uit, hierdoor begrijp ik het allemaal net iets sneller en wordt alles wat duidelijker.
Ik merk al wel snel aan mijzelf dat het bijhouden van nieuwe informatie en de verwerkingen hiervan voor mij te snel gaan. Ik besluit dan ook om het wel in grote lijnen bij te houden maar om mijzelf mee te focussen op iedereen zijn/haar houding in de oefening. Voor mijn gevoel was dat iets waar ik veel van kan leren en later kan meenemen in mijn eigen proces van het creëren van een professionelere houding. De rust binnen het ROT team valt mij op. De operationeel leider is heel duidelijk in haar taal en heeft een open houding, wat mij op viel is dat zij goede gesprekstechnieken toepaste. Ze liet iedereen uitpraten en herhaalde steeds de belangrijkste informatie die iemand vertelde zodat iedereen in de ruimte dat goed mee kreeg en kon aanvullen waar dit eventueel nodig zou zijn. Er hing een ontspannen maar professionele sfeer waar heel adequaat overlegd werd met maar 1 doel, het verzamelen en verwerken van informatie om daar vervolgens op te acteren om de veiligheid zo snel mogelijk te kunnen waarborgen voor iedereen in de omgeving van het Goffertpark maar in het speciaal de mensen op het festivalterrein die het grootste risico liepen.
Het vervolg van de oefening laat ik even terzijde omdat dit niet relevant is voor mijn ervaring en reflectie.
Merel Ruiter was tijdens de oefening Multiwaarnemer. Ik heb haar voor de start van de oefening gesproken, hier vertelde ze mij waar zij ook lette puur in de communicatie van de betrokken personen in de oefening. Naderhand mocht ik mocht ik meezitten in haar briefing om te bepalen wat zij allemaal goed en minder goed vonden gaan op het gebeid van communicatievaardigheden en uitvoering van beleid. Dat gaf mij weer nieuwe inzichten op het gebied van een professionele houding in een echte oefen situatie.
Ik ben blij dat ik bij deze oefening aanwezig mocht zijn. Ik heb geleerd van de manier van communicatie en besluitvorming. Ook heb ik weer een hele nieuwe kant van het werkveld ontdekt waar ik nog niets vanaf wist.
Door het mogen meekijken en het vragen mogen stellen aan iedereen die er was leer je hoe een crisisoverleg gaat en maak je mee wat er achter de schermen gebeurt tijdens een potentieel groot incident.
Voor mijn eigen ontwikkeling in de professionele houding heeft dit zeer bijgedragen en heeft het ook interesse gewekt in deze kant van het werkveld.
Persoonlijk wil ik Jasper Haen bedanken voor de gastvrijheid en duidelijke uitleg op al mijn vragen.
Documentaire Gijzelneming Apple store
Voor mijn laatste activiteit voor de ILL van jaar 1 ben ik gaan kijken naar de documentaire van de gijzeling in de Apple store op het Leidseplein in Amsterdam.
Op 22 Februari 2022 komt er rond 17:30 een melding binnen op de meldkamer in Amsterdam dat er een gijzeling plaatsvindt in de Apple store op het Leidseplein.
Het valt mij op dat er meten veel politie wordt opgeroepen maar dat ook Loco burgemeester van Amsterdam naar het hoofdbureau van de politie wordt opgeroepen.
Voordat alle informatie bekend is wordt er meteen rekening gehouden met een potentieel zwaar incident. Er gaan een aantal processen van start om te zorgen dat de juiste mensen bij elkaar zitten voor een zo goed en zorgvuldig mogelijke afloop van het incident.
Binnen 5 minuten na de melding van de gijzeling wordt het hele Leidseplein ontruimd en arriveert het DSI (dienst speciale interventies) om de 1e posities van de normale agenten over te nemen zodat de meer getrainde eenheden in de eerste linie staan.
In een hoek van de winkel zit een kast, daar hebben medewerkers en een aantal klanten zich verstopt. Zij zoeken contact met de politie. De politie blijft met hen in contact zodat zij de informatie kregen die ze nodig hadden om niet te worden ontdekt.
De gijzelnemer zoekt contact met de politie en wilt met een bemiddelaar spreken. Voor de politie is dit een goed iets. Experts van de politie gaan zijn gedrag analyseren en kunnen zelfs stemherkenning toepassen op het telefoongesprek.
De gijzelnemer vroeg naar 200 miljoen euro aan crypto. Doordat dit gesprek aan de gang blijft krijgt de politie ook meer tijd en ruimte om een plan te gaan bedenken om te kijken hoe ze de situatie kunnen stoppen.
Een stukje later in de gijzeling worden er vanuit het kantoorpand foto's gedeeld van de gijzelaar en degene die gegijzeld is, daarna wordt er ook door een juicekanaal op social media gedeeld dat er mensen in de kast zouden zitten in de winkel zelf. Dit is voor de politie een slecht iets. De Veiligheid kan hierdoor zeer snel in geding raken. Omdat de gijzelaar zelf natuurlijk ook social media kan hebben en dit zelf ook kan zien, waardoor er zomaar extra mensen gegijzeld kunnen worden.
Het is interessant om te zien hoe de politie optreedt op dit soort incidenten. Er hangt een professionele en ontvangen sfeer. Er wordt zoveel mogelijk contact gehouden met de mensen die nog in gevaar zijn om deze mensen rustig te houden.
Als ik terug kijk op dit jaar is deze documentaire en de professionele beroepshouding een heel goed voorbeeld van hoe het in de werkelijkheid dus kan gaan.
De mensen die deze zaak hebben opgelost hebben dit op een zeer goede manier gedaan en de rust ten alle tijden bewaard. Het is zeker iets waar ik naar kijk met bewondering.